Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Bezpečnostní rada LK prověřila muniční sklad na Frýdlantsku, výroba a likvidace střeliva se stěhuje mimo kraj, bezpečnost muničních skladů na prvním místě

17. 12. 2014

Bezpečnostní rada Libereckého kraje (BR LK) si prohlédla 16. prosince muniční sklad společnosti STV GROUP, a.s. – výrobní závod Hajniště.

Zástupci policie, armády, hasičů, záchranářů a vedení kraje v čele s předsedou BR LK hejtmanem LK Martinem Půtou provedl po rozsáhlém areálu firemní ředitel divize průmyslových trhavin Bohumír Pospíšil. Přítomni byli i starostové Frýdlantu Dan Ramzer a Nového města pod Smrkem Pavel Smutný. Muniční sklady, které tu vybudovala armáda před 60 lety, patří Novému Městu pod Smrkem, jež ho firmě STV Group pronajímá. Společnosti také patří 25 lomů po celé ČR, z nichž ročně vytěží 3 milióny tun kamene.

Areál je podle ředitele poměrně rozlehlý, v provozu je 26 ze 30 skladovacích hal rozsetých po plotem olemovaném lese. Bezpečnost je tu slovy Bohumíra Pospíšila na prvním místě.

Další podstatnou informaci dostali účastníci před prohlídkou skladů -  společnost STV Group už nebude v Hajništi na Liberecku zpracovávat munici. Výroba se přesouvá do strojírenského závodu v Poličce na Svitavsku, který munici kdysi vyráběl.

„V Hajništi od ledna 2015 zůstanou jen sklady munice,“ řekl generální ředitel.

Hlavním cílem mimořádného výjezdu Bezpečnostní rady LK bylo prověřit ochranu areálu kvůli následkům neštěstí ve Vrběticích na Zlínsku tak, aby se opakování podobné tragédie co nejvíce omezilo.

„Okamžitě po výbuchu jsme zjišťovali, jak tento jediný sklad v Libereckém kraji funguje. Ukázalo se, že výsledky pravidelných kontrol, které tu pravidelně provádějí Odbor životního prostředí Krajského úřadu LK, policie i báňský úřad, jsou dostatečně náročné a podrobné. Objekty jsou roztroušené v lese v takové vzdálenosti, aby nemohlo dojít k řetězové reakci, je zpracován i havarijní plán a v jednotlivých skladech může být jen omezené množství munice, jen 40 procent možného množství tun. I přesto jsme se chtěli přesvědčit o situaci na vlastní oči.

Potvrdilo se také, že muniční sklady jsou chráněny kamerami, fotopastmi, čidly a ochrankou se psy, takže jsme nezaznamenali nějaké významné nedostatky. Dobré zabezpečení prověřil i cvičný poplach,“ řekl mimo jiné hejtman.

„To, co jsme viděli, mě nijak nezneklidnilo a byl jsem ujištěn, že k podobné události jako ve Vrběticích zde nemůže dojít,“ dodal s tím, že bezpečnostní rada LK vyhodnotila „inspekci“ velmi pozitivně. Žádné připomínky ani opatření ke zlepšení členové BR nemuseli navrhovat. Areál je podle společného vyjádření zabezpečen několikerým způsobem proti vniknutí nepovolaných osob. Zamření na kvalitu a bezpečnost dokazuje i celá řada certifikátů kvality, které firma v průběhu let získala.

"Navíc jsme se přesvědčili, že tu pracují opravdoví profesionálové, generální ředitel se pohybuje v této branži přes dvacet let a má obrovské zkušenosti,“ zdůraznil Martin Půta a připomněl, že firma tu nedávno dokončila, opět kvůli zvýšení bezpečnosti, tzv. trhací jámu určenou pro případnou likvidaci poškozené nebo jinak znehodnocené munice.

S areálem podle starosty Smutného žádné zásadní problémy nebyly.

 "Lidé, kteří tady kolem léta žijí, jsou na to zvyklí, areál je také po celou dobu pod dozorem," řekl novoměstský starosta.

 „Vždy s námi zaměstnanci firmy komunikovali. Absolvovali jsme dvě společná cvičení s hasiči, vše bez problémů,“ dodal Dan Ramzer, zároveň šéf Bezpečnostní rady ORP Frýdlantska.

Oba starostové však byli po návštěvě smutnější z jiného důvodu - společnost propustí v krátké době kolem 30 zaměstnanců. Delaborace munice tu, jak již zmíněno, končí. V Hajništi už zůstane jen ostraha skladů, ovšem v nezměněném počtu.

Společnost STV ale plánuje, že by se do tří let mohla s výrobou do Hajniště vrátit.

„Předpokládáme, že bychom zaměstnali opět stejný počet lidí, který tu dosud pracoval. Všichni jsou výborně proškoleni,“ prozradil Bohumír Pospíšil.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588