Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský úřad LK připravil první slavnostní obřad k nabytí státního občanství - žadatelé pronesou slib věrnosti republice

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 09. 2014 14:49

Sdílet článek

Oddělení matrik a státního občanství Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci přichystalo na zítřek novinku  - první slavnostní obřad k nabytí státního občanství České republiky.

První takové slavnostní akty se uskuteční ve středu 10. září 2014 v 10 a v 10,30 hodin v zasedací místnosti Rady Libereckého kraje, 3. p. místnost 328.

 „Jde o složení státoobčanských slibů. Cizinec, který požádal o udělení českého občanství, a jeho žádosti bylo ministerstvem vnitra vyhověno, se českým státním občanem stane právě okamžikem složení slibu před ředitelem krajského úřadu. Obřadu se účastní nejen osoba, která slib skládá, ale srdečně zveme i její rodinu či přátele, “ vysvětlila vedoucí oddělení matrik a státního občanství Jaroslava Ježková.

„Těší nás, že i na našem krajském úřadu už můžeme slavnostní obřady pořádat,“ dodala.

Státoobčanský slib se skládá veřejně a slavnostním způsobem.

„Obřad probíhá tak, že nejprve představíme přítomné, pak následuje proslov ředitele KÚ LK René Havlíka, který  poté  přijme slib, který žadatel musí nahlas vyslovit  - Slibuji na svou čest věrnost České republice. Slibuji, že budu dodržovat její Ústavu a ostatní zákony České republiky," popsala slavnostní akt Eva Jandová, metodička státoobčanských agend KÚ LK s tím, že dále zazní česká státní hymna a následuje podepsání veřejných listin, pamětní knihy a předání Listiny o udělení státního občanství ředitelem krajského úřadu.

Podle ní tento postup předepisuje nový zákon O státním občanství z roku 2013. Předtím cizinci skládali slib do rukou městských tajemníků Obcí s rozšířenou působností  III. stupně. V Libereckém kraji to jsou  Česká LípaFrýdlantJablonec nad NisouJilemniceLiberec, Nový BorSemilyTanvaldTurnovŽelezný Brod.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky